hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2008

A Firkász Étterem és a pörkölt

A Firkász Étterem jóvoltából újabb két különlegességgel bővült a Pörkölt Parádé kínálata. Kostólják meg a Bíró Gyula mesterszakács által készített vargányás bivalypörköltet és a mangalicapofa pörköltet, és ha ízlett látogassanak el az étterembe is. Kedvcsinálóként olvassák el bemutatkozó soraikat:

Régi értékek – jóízű étkek

Siet? Gyorsan megköt egy-két üzletet és már menne is.? A bárpult mellett van rá lehetőség. Valami másra vágyik? Régóta hiányolja azt a vendéglátóhelyet, ami a 20-as, 30-as években volt népszerű Budapesten? Igen, úgy hívták Café-Restaurant. Egy kávéház, amelyikben lehet munkával, beszélgetéssel eltölteni az időt, megebédelni, elolvasni az újságokat, meginni az uzsonnakávét, a különteremben üzleti rendezvényt tartani, és az ügyes-bajos dolgok elintézése után még vissza lehet térni vacsorázni. A Firkász - stílusában és hangulatában - éppen ezt kínálja.
A falakat tapéta helyett régi újságok, plakátok borítják, öreg írógép, kávéházi felszerelés a díszítés. Délelőtt az újságírók, délben az üzletemberek, délután egyetemisták, este filmesek, rendezők, színházból hazatérők keresik fel.

A választék szinte a vendég ízlése szerint változik. A lilahagymás, paradicsomsalátás, hideg malacsült mellé kaphat egy kis káposztás kacsatekercset. Az óriás Oszkár saláta itt helyi jellegzetesség, összetétele az igényekhez igazodik. Alapját bazsalikommal, törött borssal, fokhagymával harmonikusan fűszerezett, olajban pácolt és roston sütött csirkemell csíkok képezik, majonézes, friss kevertsaláta, kígyóuborka, paradicsom teszi még vonzóbbá. Sokan kedvelik a grilltálat, melyben a húsokat fűszervajjal és tetszés szerinti körettel tálalják. Grillezett zöldség, brokkoli, padlizsán, karotta, paradicsom, kevés pirított burgonya jár hozzá.
A múlt század stílusa több ételnél is felismerhető. Ki emlékszik ma már arra, mi a ricset? Kapható még valahol ez az egykor kedvelt étel? A fehérbabot árpával főzik össze, enyhén csípős paprikával ízesítik és köretként adják a libakolbász (!) mellé. E ritka csemegét kifejezetten az üzlet számára készítik, házi recept szerint.
 Hogy is szól a tejesember híres dala a Hegedűs a háztetőn-ből? Amikor arról énekel, hogy ha majd gazdag lesz, a felesége süti néki a töltött libanyakakat. Szeretné megkóstolni? Itt lehet!
A kecskesajt almával, dióval kerül a vendég elé. Ez a fajta sajt egy kicsit „kényes”. Csak ellenőrzött, megbízható helyről vásárolják. Az édességek kedvelői számára friss gyümölcsök készülnek - csőben sütve. Télen a narancs, körte, banán vagy az alma jöhet számításba, nyáron ez a sor jelentősen bővül. A gyümölcsszeleteket karamellizált cukorba forgatják, tejszínes tojássárgájával készült édes mártással leöntik és enyhén hólyagosra átsütik.
A turisták – már az autóbuszon, érkezés előtt - hatféle menüből választhatnak. A három fogáshoz kávé és egy pohár ital is jár. Hétköznaponként a déli menü svédasztalos jellegű. Hat fogásból, kilencszáz forintért szedhet amennyi jólesik.
Havonta egyszer, vacsoraesteken híres borászok mutatkoznak be. A főszakács az ő boraikhoz igazodva alkotja meg azt a hat-hét fogást, melyekben az ételek és az italok eddig rejtett ízei a legtökéletesebben bontakozhatnak ki.

Az ötletdús étlap méltó versenytársa az italkínálat. Sok a koktél. Az egzotikus italokat más-más poharakban, különböző szirupok felhasználásával keverik, de egy kis fantáziáért sem mennek a szomszédba. Talán a hely (XIII. ker. Újlipótváros) szelleme lakozik a „XIII. Lipót Speciál”-ban, mely valójában nem más, mint Campari, vodka, narancslé és száraz pezsgő gondűző keveréke. A sörök között itt az átlagostól eltérőt a német Köstritzer barna sör jelenti. Borkínálatukban folyamatosan bemutatják az ország 22 borvidékének legjobb borait. Még a kávé kiválasztásánál is megkérdezték a vendégek véleményét. Sokáig két darálóban kétfajta kávé állt a bárpulton és a rendszeres kávézók álláspontja döntött; végül melyiket rendelje meg az üzlet. Ráadásul képesek akár száz személyes rendezvény lebonyolítására – házon kívül is.

Ha meg akarja tudni, milyen érzés volt nagyapáink korában TÖRZSVENDÉG-nek lenni, jobb helyet nem is választhatna!

Firkász Étterem
1136 Budapest, Tátra u. 18.
Tel.: 1/450-1118
info@firkaszetterem.hu
www.firkaszetterem.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség