nyomtatóbarát verzió


Programok

Ganxsta Zolee és a Kartel (feat. Juhász Márton) - szept 6. 18:30 ( BORS Színpad)

 Kapcsolódó link 

A Kartelt 1995-ben a Sex Action egykori dobosa, Ganxsta Döglégy Zolee (Zana Zoltán) alapította. Először még nem akarta otthagyni rock együttesét, ám párhuzamosan mellette mindenképpen szeretett volna egy rap bandát létrehozni. Így került mellé a Sex Action technikusa, Bándy István, azaz Ganxsta Steve. Természetesen egy igazi rapbandából nem hiányozhat egy profi lemezlovas sem, aki a szkreccseket szolgáltatja. Zolee jó barátja volt az E-Klub resident DJ-je, Sámson Gábor, aki az együttesbe lépve vette fel az O.J. Sámson művésznevet. Így hárman alkották a Kartel kezdő felállását. Kicsit később csatlakozott hozzájuk az angyalföldi Tóth Lóránd, azaz Lory B és Zolee jégkorongozó társa a Kannibals oszlopos tagja, Kalmár László, alias Big Daddy L.

Pierrot produceri és zenei segítségével első lemezüket Egyenesen a gettóból címmel jelentették meg 1995-ben, amelyen a drogok és a rasszizmus ellen rappeltek rendkívül szókimondóan. 1996-ban egy karácsonyi dalt írtak Fehér hó címmel, és ugyanezzel a névvel jelent Magyarország első 4 számos EP-lemeze, rajta egy valódi különlegességgel, a Boom a fejbe című daluk jungle verziójával. 1997-ben jött az igazi nagy áttörés a Jégre teszlek albummal, amelyből több mint 25000 db-ot sikerült eladni belőle, így aranylemez lett.

Nem sokkal a lemez megjelenése után Lory B kivált a zenekarból. Ekkor csatlakozott hozzájuk a VIII. kerület sűrűjéből származó rapper, Pityinger László, Dopeman. 1998-ban egy újabb EP-vel jelentkezett a Kartel, amely ezúttal a CD-n öt, a kazetta változaton pedig hat számot tartalmazott. Érdekesség, hogy felkerült rá két régebbi szám, melyekben Lory helyett ezúttal Dopemané lett a másodmikrofon.1999 febr. 9-én került a boltok polcaira a Kartel következő nagylemeze, a Helldorado, amely már a megjelenése hetében aranylemez lett, majd néhány hónappal később több mint 50000 példány után megkapta a platinalemezzel járó plakettet is. Ezzel az albummal Ganxsta Zolee Magyarország egyik legnagyobb sztárjává vált.

2000-ben a Kartelt és Pierrot-t Sas Tamás felkérte a Rosszfiúk című magyar film zenéjének elkészítésére. 2000. február 15-én megjelent a filmzene, melyet óriási sikerrel fogadott a közönség. 2001. áprilisában pedig napvilágot lát a Kartel negyedik albuma, a Pokoli lecke. 2002 elején elkészült a H-O-K-I című daluk, amely a hazai rendezésű Divizíó-I-es jégkorong világbajnokság hivatalos dala volt).
2002. október 1-én jelent meg a Ganxsta Zolee és a Kartel GYILKOSSÁG RT. című albuma, majd utána következett egy Best Of lemez a THE GREATEST SHIT. 2004 tavaszán csatalakozott a csapathoz a FÉNYES ÖSVÉNY zenekar,akik azóta is kísérik őket az élő koncerteken.2005-ben jelent meg a Szabad a Gazda. 2006-ban a 10 éves jubileumra elkészült AZ ELSŐ X koncertalbum a Fényes Ösvény közreműködésével.

2007-ben megjelenik egy új kislemez az ISTEN,CSALÁD,SÖR.A csapatnak olyan vendégművészei voltak, mint Billyzone,Nagy Edmond, Szasza,Deák Bill Gyula,Tátrai Tibor,Póka Egon.

2009-ben az Alexandra Recordsnál megjelenik az "Amikor már azt hitted, hogy vége+ című album, rajta olyan slágerekkel, mint az ír kocsmahangulatú Dublin, vagy az aktuális EFOTT himnuszává váló Tengertánc, vagy a "19", ami a tragikusan fiatalon elhunyt válogatott jégkorongozó, ifj. Ocskay Gábor emlékére írtak.

2012 nyarán kiválik a zenekarból Ganxsta Steve és O.J. Sámson. Az új felállásban Zolee mellett Big Daddy L. és a Fényes Ösvény alkotja a Ganxsta Zolee és a Kartel-t. Szintén ebben az évben a HUNNIA Records kiadja a Hatalmat a népnek! című albumot, rajta olyan slágerekkel mint a Telepi gyerekek, vagy a Nincs erő, amit  a SzeptEmber Feszten be is bizonyítanak.


nagy méretű térkép (1200x880, 270KB)