nyomtatóbarát verzió


Programok

Férfi egészség közérthetően (Dr. Fekete Ferenc urológus - szexuális medicina szakember) - szept 6. 11:40 (Egészség- és divatliget)

Magyar Szexuális Medicina Társaság
A Magyar Szexuális Medicina Társaság 2008-óta közhasznú, nonprofit szervezetként működik, és 2009-től az Európai Szexuális Medicina Társaság hivatalos tagszervezete.

 A MSZMT az első önálló hazai szakmai szervezet, mely a szexuális problémák orvosi megközelítésének valamennyi jelentősebb területével foglalkozik, így összehangolja az urológusok, nőgyógyászok, ideggyógyászok, háziorvosok és pszichológusok munkáját és integrálja tudásukat.  

A Társaság céljai között fogalmazta meg a női és férfi szexuális problémák kezelésének előmozdítását, támogatja az oktatást, és tudományos kutatást; valamint hazai szakemberek itthoni és külföldi képzését is.

A szervezet működésének fontos területe a szexualitással kapcsolatos tévhitekkel, a hamisított gyógyszerkkel való közdelem, a szexuális felvilágostás előmozdítása és a betegségek megelőzése.

www.sexualmedicine.hu

Férfi egészség

- A közgondolkodás alapján 40 fölött kell rendszeresen urológushoz járni, ez valóban így van? A fiatalabbaknak nem kellene rendszeres kontrollra járniuk?

 Régen az emberek akkor fordultak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk, fájdalmuk, kiütésük támadt.Vagyis ha megjelent egy betegség és a szervezet működését zavarta. Szerencsére vannak olyan betegségek szép számmal, amelyek akkor is gyógyíthatóak ha már tüneteket okoznak. Sajnos vannak azonban olyanok is, például egyes daganatok, amelyek mire első tüneteiket észleli valaki, már úgy elterjednek a szervezetben,hogy nem irthatóak ki onnan és nem gyógyíthatóak meg.
Ezért régi törekvés az orvostudomány területén a betegségek korai felismerése úgy nevezett szűrővizsgálatokkal.
Ehhez a pácienst már akkor meg kéne vizsgálni, mikor még nincsen semmilyen panasza, de ettől mindenki húzódozik még mindig. Az urológustól meg tartanak, pedig pont az urológus által vizsgált prosztata megbetegedései azok amelyek nagyon gyakoriak és ha korán felismerésre kerülnek akkor gyógyíthatóak. Mivel ezek 40-45 éves kor után kezdenek igazán gyakoribbá váni ezért javasolt ettől a kortól kezdve rendszeres urológiai ellenőrzés. Épp úgy mint a hölgyeknek a nőgyógyászati  szűrés.Érdekes módon nőket még nem hallottam panaszkodni, hogy félnek a nőgyógyászati vizsgálattól.
A fiatalabb férfiaknál leginkább a heredaganatok azok amik sokszor későn kerülnek felismerésre, ezért fiataloknál a here önvizsgálata lenne fontos, ha bármilyen eltérést észlelnek magukon akkor mielőbbi urológiai vizsgálat szükséges.
 
- Praxisában milyen problémákkal keresik fel a leggyakrabban, illetve fiatal férfiak körében mely problémák a leggyakoribbak?


Én olyan betegségekre specializálódtam amelyek megoldhatóak a rendelőben és nem kell hosszasabb kórházi ellátás a gyógyításukhoz. Ezen belül is inkább a férfiak gondjaival foglalkozom. Ezért hozzám az urológiai problémák közül elsősorban gyulladásos problémákkal, vagyis azon belül főleg prosztata gyulladással , a nemi szervek gyulladásaival, fertőzéseivel jönnek a páciensek.Jó pár olyan betegem is van akit jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt ellenőrzök, gyógyszerel kezelek. Kevesen gondolnák, hogy milyen gyakoriak a gyulladások, bőrbetegségek miatt létrejövő felnőttkori fitymaproblémák, amelyek kisebb műtéttel gyógyíthatóak. Emellett nagyszámú férfi keres fel szexuális panaszok, elsősorban merevedés zavar és korai magömlés miatt.Ezek közül azok kezelését is felvállalom akiket máshol korábban sikertelenül kezeltek.Ezek egy részénél szintén műtétre van szükség.
 

- Mik azok az intő jelek, amikkel egyből urológushoz kell fordulnia egy férfinak - illetve a nőnek urológus szakemberhez küldeni párjaikat?


Mindenképpen mielőbbi urológiai vizsgálatot javaslunk ha bármilyen vérzést tapasztal valaki.Ha vizeletben,vagy az ondóban vér jelenik meg például.Ezt sokszor gyulladás okozza, de daganat jele is lehet.Fájdalmakkal kísért véres vizelet inkább gyulladásra vagy vesekövességre utal, a fájdalmatlan vérvizelés daganatra lehet gyanús. Ha vizelet ereje,gyakorisága megváltozik ez prosztatabetegség tünete szokott lenni és el kell dönteni a prosztata jó vagy rosszindulatú  elváltozása van-e a háttérben, mert a panaszok mindkét esetben hasonlóak.Deréktáji fájdalmak vesebetegségek,elsősorban kövesség tünetei lehetnek, de csak vizsgálattal különíthetőek el a hasonló panaszokat okozó egyszerű derékfájásoktól, vagy más betegségektől.

- A vizsgálatba mikor kell bevonni a partnert is?

Ha nemi úton terjedő fertőzés, gyulladás van valaminél akkor a partner is ellenőrizni és szükség esetén kezelni kell, mert különben úgynevezett "ping-pong fertőzés " alakul ki.Mikor valamelyik felet kikezelik de később a másiktól visszakapja a fertőzést és ez így mehet hónapokig. Szexuális zavarok esetén is hasznos lehet a partnert bevonni,hogy megismerjük az ő reakcióit , szempontjait és megnyerjük a türelmét, támogatását a kezeléshez.

 

- A nőgyógyászok beszámolóiból tudjuk, hogy sok nő csak akkor megy vizsgálatra, ha panasza van, megelőzés céljából csak kevesen. Mi a helyzet az urológiai vizsgálatokkal? A férfiakban mekkora a hajlandóság megelőzésre?


Ahogy már elmondtam az elején a férfiaknál még rosszabb a helyzet.Az urológiai vizsgálatról olyan anekdóták terjednek amik elijesztik a férfiakat az orvostól. Persze lehet, hogy  a férfiak gyengébbek szégyenlősebbek is.
Hozzájárult mindehhez, hogy az orvos-beteg találkozás intimitására, a diszkrécióra nem ügyeltek eléggé korábban. Pedig ezt a  férfiak fokozottan igénylik intim panaszaik esetén. Éppen ezért fordulnak egyre többen olyan rendelőkbe ahol ezeket - akárcsak én is -igyekeznek maximális diszkrécióval kezelni. Azt szoktam mondani, hogy olyan körülményeket kell teremteni a betegek vizsgálatához, ahogy mi szeretnénk, hogy minket fogadjanak, vizsgáljanak.
És ez nem elsősorban pénzkérdés, hanem főleg szemlélet és odafigyelés kérdése.
 

Miért fontos a szexualitás életünkben ?

A szexualitás az ember személyiségének meghatározó része, az egészséges szexualitás pedig fontos örömforrás és a párkapcsolat alapvető eleme.

A fejlettebb országokban a civilizációs ártalmak terjedésével egyre gyakoribbá váltak a normális szexuális működést zavaró idült betegségek. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a depresszió, a káros szenvedélyek, hogy csak néhányat említsünk ezek közül. Mindezek miatt egyre nő az igény a szexuális egészség megőrzésére, helyreállítására.

Ennek ellenére a páciensek az orvostól várják, hogy rákérdezzen a szexre, az orvosok pedig a pácienstől, hogy rátérjen erre a gondjára is - így aztán általában semmi sem történik. Emiatt - a kezelési lehetőségek hatékonysága ellenére – világszerte és hazánkban is csak minden tízedik esetben kerül orvosi kezelésre a szexuális probléma.

 

Mik a leggyakoribb  szexuális gondok a férfiaknál ?

A merevedés a szervezet egyik legbonyolultabb működése. Létrejöttéhez a szexuális ingerekre való lelki fogékonyság, az idegrendszer és az érrendszer pontos együttműködése szükséges. Nem csoda hát, hogy számos esetben zavart szenved ez a sérülékeny folyamat.

Ebből adódóan a merevedés gyengülése az egyik leggyakoribb férfi szexuális probléma.

Hosszabb-rövidebb ideig minden férfinál előfordul, hogy valami miatt romlik a merevedés. Kórosnak akkor tartjuk az állapotot, ha tartóssá válik a gond és valaki hónapokig képtelen a közösülésre. Világszerte több százmillió férfit érintő kérdés ez, hazánkban hatszáz ezerre becsülik a tartós merevedési zavarban szenvedők számát. Nem csak a férfi számára hanem a partnerének is kellemetlen ez hiszen az ő szexuális életét is rontja.

A másik hasonlóan gyakori probléma az idő előtti, korai magömlés. Ez is olyan gond ami a férfi és a partner szexuális érlényét egyaránt rontja.

 

Mi vezet a teljesítmény romlásához ?

A merevedési zavart gyakran a szervezet betegségei okozzák, az esetek többségéért az érrendszert és az idegrendszert érintő kórképek felelősek. Ezek közül a leggyakoribbak a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség valamint a érelmeszesedés. Krónikus betegségek kezelésére szedett gyógyszerek mellékhatásai, balesetek vagy daganatos műtétek során bekövetkező ér és idegsérülések, prosztatabetegségek, hormonális zavarok lehetnek még okozói.

A lelki okok közül a túlhajszoltság, az anyagi, munkahelyi bizonytalanság miatti szorongás és a nemi ingerekre való következményes ráhangolódási zavar, önértékelési gondok, depresszió a leggyakoribbak. Gyakori hogy a problémát tovább rontja a párkapcsolat megromlása is. Sok esetben több tényező együttesen felelős a merevedés romlásáért.

 
Miért kell orvoshoz fordulni szexuális problémák esetén  ?

A fentiekből látható, hogy a merevedés romlása nem egy betegség, hanem valamilyen problémának a tünete. Nagyon sokszor egy lappangó általános kórkép első tüneteként jelentkezik és a csak enyhe esetekben javul magától.  Azért érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön mi okozza és hatékonyan lehessen azt kezelni.A hatékony gyógyszerek alkalmazásához előzetes orvosi vizsgálat, a többi betegség, probléma , a szedett gyógyszerek ismerete szükséges , de hosszas, speciális vizsgálatok általában nem kellenek.

Ha valaki halogatja a probléma megoldását azzal esetleg egy eddig fel nem ismert általános betegség időben megkezdett gyógyítását odázza el, közben nemcsak egészsége, de a párkapcsolata is veszélybe kerülhet. Az sem helyes ha a férfiember öngyógyításba kezd és bizonytalan forrásból  származó hatástalan, esetleg káros szert alkalmaz orvosi vélemény nélkül.

A korai magömlés esetén, a páciensek jeletős részénél csak komplex orvosi kezeléstől várható javulás. Ennek hiányában a párkapcsolat megromlása nagyon gyakori.

 

Hogyan lehet javítani a megromlott merevedést ?

A merevedési zavarból pusztán csak akarattal, odafigyeléssel, koncentrációval nem lehet kilábalni, sőt ezek fokozzák a betegségtudatot és az ismételt kudarctól való szorongást így csak tovább rontják a problémát.

Akiknél túlzott dohányzás, vagy alkoholfogyasztás is szerepet játszik a nemi képesség romlásában, ezek csökkentése vagy elhagyása, a fizikai aktivitás fokozása a merevedési zavar javulásához vezethet. Fontos  a  partnerrel való kapcsolat javítása . Akiknél valamilyen általános betegség van a probléma hátterében annak kezelése is javítja a szexuális működést.

Mindezek azonban csak ritkán oldják meg a merevedési zavart. Ezért javasolt merevedést erősítő gyógyszerek alkalmazása ilyen esetekben. A gyógyszerek újra lehetővé téve a gondtalan nemi életet visszaadják az elvesztett önbizalmat és helyreáll a szexuális aktivitás, javul a párkapcsolat.  

A korszerű, orvosi receptre kapható gyógyszerek a hímvessző simaizomzatát lazítják és ezáltal erősítik a merevedést. Az csak nemi ingerekre jön létre a gyógyszerek alkalmazásakor is, de könnyebben és tartósabban. A receptre kapható gyógyszerek tízből közel hét-nyolc páciensnél lehetővé teszik a nemi életet. Régóta fennálló cukorbetegeknél vagy más komoly betegségekben a hatékonyság alacsonyabb lehet.

A korszerű gyógyszerek nem csak hatékonyak de alkalmazásuk orvosi ellenőrzés mellett biztonságos is. A mellékhatások ritkák és általában enyhék. A hatékonyság feltétele az alkalmazásra vonatkozó orvosi utasítások betartása. Bizonyos gyógyszerekkel, illetve egyes súlyos betegségekben azonban nem, vagy körültekintéssel alkalmazhatóak ezért is fontos az előzetes orvosi vizsgálat, véleményezés. 

Ugyancsak az elmúlt időben került forgalomba hatékony gyógyszer a korai magömlés kezelésére is.

Ugyanakkor az interneten és a feketepiacokon terjednek a hamisított, hatástalan, vagy veszélyes „csodaszerek. Mindezek miatt fontos a  páciensek informálása.

Dr. Fekete Ferenc
urológus - szexuális medicina szakember
Fellow of the European Committee of Sexual Medicine ( FECSM )


Rendelő : 1027.Budapest, Kapás utca 26 / A 
Bejelentkezés rendelésre, információ:  06 30 3113045 / 9-19 között /
www.potenciaklinika.hu  www.sexualmedicine.hu

 
 

 


nagy méretű térkép (1200x880, 270KB)