hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2009

SzeptEmber Feszt 2009

A főváros egyik legjelentősebb, díjmentesen látogatható gasztronómiai-kulturális fesztiválja, a háromnapos SzeptEmber Feszt idén a Népligetbe költözött. Immár egy évtizedes hagyomány, hogy minden év szeptemberének első hétvégéjén a magyar ételkészítés hagyományainak megőrzésére, emellett egy színes kínálattal rendelkező családi hétvégére invitálja a fesztiválszervező Hotelinfo Kft. a magyaros ízek és az igényesebb élőzene kedvelőit.

A fesztivál, melynek középpontjában az egyik leginkább ismert hazai étel és annak különféle elkészítése, azaz a pörköltfőzés áll, évről évre bővülő programkínálattal várta az érdeklődőket a korábbi helyszínen, azonban 2009.-re a rendezvény annyira kinőtte magát, hogy a fesztivál további fejlődése csak egy központibb helyen fekvő, tágasabb területen képzelhető el, többek között ezért is esett a választás a Népligetre.

Bár a Népliget, mint fővárosi nagyrendezvény-helyszín még nincs bejáratva, ennek ellenére a SzeptEmber Feszt, mint a Népligetben egy úttörő rendezvény, reményen felül sikeresnek volt mondható, hiszen az új, eddig nem közismert, bár jó elhelyezkedésű helyszín már az első alkalommal hozta a fesztivál megszokott és lassan tovább növekvő tendenciájú, több tízezres látogatószámát.

Az utóbbi években folyamatosan kialakult arculatát mutatta idén is a rendezvény, amely a szokott módon, ahogy eddig minden évben, tovább színesedett. Az esemény gerincét alkotó gasztronómia és élőzenei programkínálat mellett folyamatosan jelentek meg más művészeti ágak, a családi- és gyermekprogramok, az érdekes, színes műsorelemek a színpadok mindegyikén, a humortól az extrém emberi teljesítményeken át a folklórig bezárólag. A négy színpad mellett a tágas helyszín további lehetőségeket kínált, amellyel a szervezők bátran éltek és így állt össze az a semmilyen más fesztiválon nem tapasztalható kínálati paletta, amelyet az esemény szombatjának vagy vasárnapjának bármely pillanatában érdemes volt szemügyre venni.

Gasztronómiai események
A több értelemben vett hagyományőrző pörköltfőző versenyen a két versenynapon közel száz csapat vett részt, amely csapatok munkáit a neves szakértőkből és mesterszakácsokból álló zsűri részben a színpadon, a legnagyobb nyilvánosság előtt bírálta és kommentálta. Az újszerű színpadi műsornak szánt zsűrizés nem kevés tanulsággal szolgált a versenyen megjelent csapatok és érdeklődők számára. Mivel a versenyművekből – legyen bármilyen finom, vagy akár díjnyertes is – nem juthatott a nagyközönségnek, így a felcsigázott étvágyat a Pörköltek Tere nevű attrakció volt hivatott elsősorban csillapítani. Az a néhány neves fővárosi és vidéki étterem és szállodai konyha, akik vállalták a kitelepülés minden nyűgjét és kockázatát, alaposan elszámította magát, szerencsére pozitív értelemben. Az általuk készített közel 30 féle pörkölt, melyet az egységes 300 forintos kóstolójegy egy, két vagy három darabja ellenében vehetett meg bárki, mindkét napon kevésnek bizonyult és már délután kiürültek a nagybográcsok és fazekak. A közönség nagyon pozitívan jelezte vissza ezt a kezdeményezést és mindenki nemcsak egybehangzóan elégedett volt, hanem egyetértettek abban is, hogy szerencsére van még tartalék ebben a programszegmensben, amelyet mielőbb ki is kell majd aknázni, hiszen a gasztronómiai siker már az idei tapasztalatokból garantáltnak látszik.

Akik lemaradtak a Pörköltek Teréről, azok számára több ponton is elérhető volt hagyományos szerkezetű rendezvényi étel és ital kínálat, amely összességében tartani tudta a lépést a fokozott igényekkel. Érdemes külön is megemlíteni a magyar rekorder győri réteskészítő asszonycsapat munkáját, akik az országban egyedülálló, kisvonat alakú fordított alagútkemencéjük segítségével sem tudtak az igényeknek elegendő mennyiségű rétest sütni, így bőséges forgalom jutott a területen hagyományos módon működő rétes-árusnak is. A látványnak, sőt műsornak sem utolsó, több hazai rekord címmel rendelkező sütővonat sikere a jövő évi rendezvényen is biztosította már előre a rétes pozícióját.

Élő produkciók és széles zenei kínálat négy színpadon
A Népliget tágasabb területén a korábbiaknál jobban el lehetett különíteni a négy nagyszínpad műsorát. Az esti nagykoncertnek helyet biztosító Vízvonal Színpad programjában a hazai könnyűzene több korosztály által ismert és kedvelt nevei jelentek meg. Az Első Emelet és a Piramis együttes korszakokon átívelő zenéjét jól alapozták meg a napjaink feltörekvő hazai együttesei. A fesztivál szinte geometriai középpontjában fekvő Bors Gasztroszínpad a főzőverseny és a Pörköltek Tere közvetlen szomszédságában a délutáni órákig a könnyedebb szórakoztatást vállalta fel, itt szombaton délelőtt a zsűri-show, vasárnap a Magyarországi Rekordok Napja adott nem megszokott műsort a gasztronómiai élvezetek mellé. Délután a legkülönfélébb műfajokban jeleskedtek a színpadra lépő zenészek, markáns alternatívát adva a Vízvonal Színpad programjának. Épp úgy, ahogy a másik két nagy színpad is, ahol a rétegigényekre válaszoló zenei irányzatok kaptak folyamatosan változó létszámú, de hálás közönséget, amelynek eredményeként szinte bármilyen ízlésvilágú látogató figyelmének lekötésére alkalom teremtődött. Ez az eredmény különösen annak fényében értékelendő, hogy a fesztivál nemcsak ingyenesen volt látogatható, hanem a helyszín sajátossága miatt teljesen nyitott is volt, akár fizikai értelemben is, ennek ellenére tömegeket sikerült a színpadok előtt tartósan lekötni. Ahogy például az óriás video kivetítőn futó műsor, de ez már egy újabb mozaik ebben a színes képben.

Tér-Film-Zene Kivetítő
Merész gondolat egy kivetítőt önálló program-elemként beemelni egy ilyen nagyszabású kínálati palettára, azonban úgy tűnik megérte, hiszen kvázi ötödik, virtuális színpadként futott be az elektronikus képi és hangi világ, amely a jazzkoncert-közvetítéstől kezdve a magyar filmek bemutatóján át az aktuális sportesemény közvetítéséig mindig tartott a képernyő előtti napozóágyakon kellő számú érdeklődőt. Ez a programkísérlet teljesen egyedülálló a fővárosi rendezvények között és vissza is igazolta a szervezők bátorságát.

Gyermekbirodalom
A családi programokhoz hozzátartozik a kicsikről, sőt a legkisebbekről való gondoskodás. A SzeptEmber Feszten a pelenkázó már nem újdonság, ahogy a sokfajta,kreativitást igénylő, alkotásra buzdító gyermekprogram sem. Játékok, aszfaltrajzverseny, napközbeni színpadi gyermekműsorok szolgálták a kisebbeket. A nagyobbaknak, a felnőtteknek pedig extrém sportok álltak rendelkezésre.

Kipróbálható érdekességek
A falmászás, mint különleges sport ma már nem mondható extrémnek, azonban a zorb és a súlytalanság-szimulátor annál inkább. Aki nem látta ezeket a lehetőségeket, azok számára nehezen magyarázható el a kifejezések jelentése, itt jelen kellett lenni, hiszen már a sportoló, pontosabban a bátor vállalkozó látványa önmagában is felért egy kisebb élménnyel.

Érdekes járművek
A fesztiválon Harley Davidson motorokat és Trabantokat is meg lehette ismerni testközelből, ez utóbbiakat a bátrabbak még el is húzhatták volna, amit a hazai rekorder erőművészek megtettek: négy, illetve nyolc összekötözött Trabant elhúzása lett az új rekord.

Paralimpikonok, egyenlő esélyek
A sport az esélyegyenlőség területén is képviseltette magát a fesztiválon, hiszen paralimpiai bajnokokkal lehetett találkozni és beszélgetni mindkét napon. A fogyatékkal élők azonban másképp is részt vettek az eseményekben. A helyszínen az E-Klubban működő Láthatatlan Kiállítás díjakat ajánlott fel, invitálva a közönséget a vakok világának megismerésére, a LIONS Klub fogyatékos gyermekeknek adott maradandó élményt a rendezvény koncertjeivel, a helyszíni gyógylovaglással és gyógymasszázzsal. Akik pedig még meglévő egészségük megőrzésére törekedtek, azok számára nemcsak a megszokott egészségügyi felvilágosítás, véradás állt rendelkezésre, hanem a távol-keleti gyógyítással és filozófiával is meg lehetett ismerkedni. A világunk megőrzéséhez pedig az Öko-Bio Piactér vitt közelebb bennünket.

Ökoprogram
Önálló kiállítási területtel és kiadvánnyal voltak jelen a bio-élelmiszerek, alternatív hulladékgazdálkodás és megújuló energiaforrások témáival foglalkozó vállalkozók az Öko-Bio Piactéren. Újrahasznosított hulladék, áram a nap és a szél energiájából, egészséges, vegyszermentes táplálkozás: a Földünk megóvásával kapcsolatos ismeretekre is igen sokan voltak kíváncsiak a fesztivál ideje alatt.

Kikapcsolódás még ezer más módon
A MALÉV papírrepülő röptetési versenye és repülőmodell-bemutatója, a pálinkakóstolás, a bortermelők jelenléte, a különleges kávézó, a számtalan, színvonalas árut kínáló kézműves végső soron mind gondoskodott arról, hogy akár egy teljes napot is el lehessen tölteni úgy a Népligetben, hogy közben kulturált módon újszerű, színes élmények várnak az oda kilátogatókra. Erre eddig nem volt példa ebben a 100 hektáros parkban és ezzel a SzeptEmber Feszt és a Népliget egymásnak kölcsönösen új lehetőségeket nyitott meg. Ahogy a 2009. évi fesztivál sikeréből lemérhető volt, az itt megfordult pestiek, vidékiek, sőt külföldiek legnagyobb örömére.

bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség