hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2009

Díszvendég: Százhalombatta

Idén Százhalombatta mutatkozik be a SzeptEmber Feszten.

Műsoraikkal a Vízvonal színpadon találkozhatnak, de indulnak a Pörköltfőző versenyben és a Programok között megtalálhatják a Matrica Múzeum bemutatkozó sátrát is.

Köszöntjük Önöket Magyarország dunántúli tájegységének közel húszezer lakosú, dinamikusan fejlődő fiatal városában, Százhalombattán, mely 20 km-re délre fekszik a fővárostól, Budapesttől. Várossá nyilvánításának évében, 1970-ben 7742 személy élt itt, a lélekszám negyed század leforgása alatt majdnem háromszorosára nőtt. A város gyors fejlődését nagymértékben elősegíti az idetelepült két nagyvállalat, a Dunamenti Erőmű Rt. és a MOL Rt. Dunai Finomító, melyek révén városunk az ország vezető energetikai centrumává vált. Kedvező földrajzi helyzetét a főváros közelségének, valamint a Dunának, mint közlekedési útvonalnak köszönheti. Budapestről és a környező településekről a 6. számú főúton, távolsági autóbusszal, vagy vasúton juthat el hozzánk.
A Duna túlsó partján található Tököl településsel kompjárat köti össze. Az egyes városrészeket: Dunafüredet, a patinás Óvárost, Újvárost és Urbáriumot helyi autóbuszjáratok és kerékpárút kapcsolja össze. Az ősi múltú Óváros mellett a Dunai Finomító és a Dunamenti Erőmű között épült fel a modern városrész, az Újváros. Az egykor önálló üdülőkörzet, Dunafüred, valamint a vasútállomás környékén néhány év alatt felépült, új családi házakból álló tetszetős városrész, az Urbárium az Óvárossal és Újvárossal együttesen képezik városunk egységét.
A közel húszezres közösség jelentős része az Újváros lakótelepén talált otthonra, de a kertvárosi részek jelentősége és lélekszáma egyre nő. Az Óvárosban a magyar nyelvű lakosság mellett az itt letelepedett szerbek kultúrája is meghatározó tényező. A város közelmúltját igen dinamikus városiasodás és infrastrukturális fejlesztés jellemzi. Százhalombattán a négy alapfokú képzést adó általános iskolán túl négy- és nyolcosztályos gimnázium, szakközépiskola és művészeti iskola is működik. Az önkormányzat közel húsz intézményében folyamatosan magas színvonalú oktatási, kulturális, sport és művészeti tevékenység folyik. Az óvodák, iskolák, a múzeum, a könyvtár, a művelődési ház és a nevelési tanácsadó mellett a lakossági szolgáltatásokban kiemelkedő szerepet tölt be a Városi Szabadidő Központ, az Egészségügyi Intézmény, továbbá a Családsegítő és Gondozási Központ is.
A Matrica Múzeum (Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.) tárlataival, a Régészeti Parkjában található halomsírokkal és a folyamatosan bővülő-épülő őskori skanzennel várja az érdeklődőket. A több évtizedes feltárások eredményeként mára már ismertté vált a bronzkori földvár, a Kr. e. 1100 körülre tehető urnamezős kultúra, valamint a Kr. e. VII. századi Hallstatt-kultúra halomsírjai. Városunkban található a Dunántúl egyik legnagyobb, kb. 120 halmot számláló halomsírmezője, területén az 5 hektáron felépült régészeti bemutatóhellyel és őskori faluval, melynek ünnepélyes megnyitására 1996. október 6-án került sor. A régészeti és természeti védettség alatt álló bonzkori-vaskori földvár és halomsírmező kiemelkedő európai és nemzeti emlék. A város műemlék-látnivalói közül figyelemre méltó még a feltárás alatt álló "Matrica" római katonai tábor, a római fürdő, valamint az ikonosztázáról híres XVIII. századi szerb templom.
Százhalombatta a magas szintű kulturális-művelődési tevékenységeken túl, a sport és szabadidős lehetőségek paradicsoma. A szabadidő hasznos eltöltésére szinte százféle lehetőséget biztosít az önkormányzat a városban élők és az idelátogatók számára. Ezen a területen olyan anyagi és intézményi feltételek állnak városunk lakóinak rendelkezésére, melyek kiemelkedőnek mondhatók akár országos összehasonlításban is. A Városi Szabadidő Központ (Százhalombatta, Vasút u. 41.) a hozzá tartozó modern sportcsarnokkal, a nyitott és fedett uszodákkal, nemzetközi méretű küzdőterekkel, teniszpályákkal, stranddal áll a sportolók és sportolni vágyók rendelkezésére. A Szalai János Fedett Uszoda szaunával és kondicionáló lehetőségekkel várja a gyermekeket és felnőtteket. A Százhalombatta Városi Sport Egyesületben szinte minden sportág művelője, a sakktól az evezésen át a küzdősportok legkülönbözőbb válfajáig, sportolási lehetőséghez jut. A Mokány lovas Club Lovastanyája biztosít szálláslehetőséget és kellemes időtöltést a lovaglás szerelmeseinek. A Duna-part és a Bara patak pedig rendszeres telepítésű, gazdag halállománnyal várja a horgászokat.
A Nyári Nemzetközi Néptáncfesztivál (Summerfest) nemcsak Magyarországról, hanem a világ számos országából idevonzza a színvonalas produkciót nyújtó néptáncegyütteseket. A Battai napok őszi rendezvényeit a városi közösségeken kívül a környező települések, illetve testvérvárosaink csapatai és kulturális együttesei is színesítik. Immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg e népszerű és látványos rendezvénysorozatot, melynek keretében a számos zenei rendezvény mellett lovagi tornát, érdekes sport és ügyességi bemutatókat tervezünk. Városunkba várjuk testvérvárosainkat, az olasz Sannazzaro de Burgondit, a lengyel Brzeskot és az erdélyi Szováta küldötteit is.

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség