hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2010

MENÜ (Pörköltek Tere 2010)

A fesztivál közkedvelt központi helyszíne, a tavaly már nagy sikerrel bemutatkozott Pörköltek Tere jelentősen bővül a pörkölt-választék tekintetében: nem hivatalos rekordként több mint 30 féle pörköltet lehet kóstolni, enni és persze repetázni is a megszokott helyen, a Tinódi-szobor tövében a BORS Gasztroszínpaddal szemben.

Kicsiny adag, egy kóstolónyi mennyiség már akár 350 forintért is kapható, persze az igazi különlegességekért kicsivel többet kell ugyan fizetni, de meggyőződésünk, hogy az élmény az adag mennyiségénél biztosan nagyobb lesz. A kóstolót, vagy a legfeljebb 1300 forintba kerülő normál adagot pörköltjegy ellenében lehet kapni és aki nem tudja, vagy nem akarja a ligetben elfogyasztani, az haza is viheti kedvenc ételét. Bár az idén az egzotikumok irányából az ismertebb hazai alapanyagok felé mozdult a választék, ennek ellenére felsorolni sem egyszerű a már elnevezésre is nyálcsorgató ételkülönlegességeket, most mégis megtesszük a túloldalon, alapanyag szerint csoportosítva a kínálatot.
Igazságtalan lenne bármelyiket is kiemelni ezekből, de például az az elnevezés, hogy "Kakastaraj pörkölt herével, petrezselymes galuskával, ahogy Nagymamáink készítették", már önmagában jelzi, hogy ezt az ételt a hétköznapok során nemhogy megkóstolni, hanem csak megismerni sem lenne lehetőségünk. Vagy hallott eddig bárki is a "Dámvad pörkölt borókával, szalvétagombóccal, Nimród ajándéka" elnevezésű ételről? Talán igen, de vagy egy fogadásunk rá, hogy a többség számára egyáltalán nem világos, hogy azon kívül, ami bármelyik pörköltben közös, milyen további konyhatecnikai trükkel készül. Vagy tekintsük a kecsege pörköltet borpárlattal öntve, vargányás laskával, amelynek csak annyiban van köze a paprikás-zsíros-hagymás alaphoz, amíg a halhús az alapízét megkapja és az ezen túl mutató ínyenc lépések tömkelegétől válik mindez gasztronómiai művészetté.
Bármelyiket is válasszuk, a SzeptEmber Feszt vitathatatlanul a PÖRKÖLT ÜNNEPE. A felsorolt néhány konkrét példa is bizonyítja, hogy a választék minden eleme messze többet ígér, mint az önmagában is vendégcsalogató, jól ismert, szaftos marhapörkölt és talán a Népliget jelenleg az egyetlen hely a világon, ahol ezeket a különlegességeket egyszerre, kényelmesen, kényünk-kedvünk szerint válogatva élvezhetjük, mert azért tegyük a szívünkre a kezünket: még ha mesterszakács is a kedves olvasó, vajon akkor is csinált akár egyszer is odahaza muflont? A fesztivál látogatóiról nem is beszélve. Őértük, neki szervezzük ezt az ünnepet, pörköltestül, rétesestül és a több  oldalon keresztül ismertetett, három napig tartó műsorfolyamostul.

Sertéshúsból:
Malacpörkölt galuskával
Sertéspörkölt oldalasról kolbászos tarhonyával, ahogy Dankó Pista szerette
Körömpörkölt, főtt burgonyával
Sertésszív pörkölt, nyelvvel, pergelt tarhonyával
Csülökpörkölt öreg kondás módra

Szárnyasból:
Csirkepörkölt, galuskával Édesanyám receptjére
Csirke szív pörkölt, zöldséges árpagyönggyel
Liba zúza pörkölt, krumplis tarhonyával, Döbrögi módra
Kakaspörkölt kékfrankosban, túrós csuszával
Kakastaraj pörkölt herével, petrezselymes galuskával, ahogy Nagymamáink készítették
Pulykarugdosó pörkölt, laskatésztával
Kacsanyelv pörkölt, galuskával

Marhahúsból:
Marhalábszár pörkölt, főtt burgonyával
Pincepörkölt, főtt burgonyával
Pacalpörkölt, főtt burgonyával
Velős- pacalpörkölt, főtt burgonyával
Csülkös- velős pacalpörkölt, főtt burgonyával, ahogy a csürhések szeretik
Borjúpörkölt, petrezselymes galuskával

Birka, kecske:
Birkapörkölt, főtt burgonyával, ahogy Édesapámtól tanultam
Báránypörkölt, főtt burgonyával, számadó asszonyok kedvence
Kecskepörkölt rozmaringgal, tejfölös puliszkával

Vadpörköltek:
Erdei gombás szarvaspörkölt, szalvétagombóccal
Gemenci vaddisznópörkölt vörösborban, burgonyagombóccal
Vargányás őzpörkölt, burgonyafánkkal, Erdőkerülő módon
Dámvad pörkölt borókával, szalvétagombóccal, Nimród ajándéka
Vad nyúlpörkölt, finom füvekkel, laskatésztával, Mezőőr módra

Halak:
Dorozsmai vörösboros ponty pörkölt, tejfölös csuszával
Tiszai harcsapörkölt rizlinggel, kapros, tejfölös tésztával
Balatoni angolna pörkölt, vajas- rákos tésztával
Kecsege pörkölt borpárlattal öntve, vargányás laskával

Vegetáriánusok örömére:
Gombapörkölt, galuskával
Tojáspörkölt lecsósan csillagtökkel
Zöldbabpörkölt, jázminrizzsel
Kukoricapörkölt, magában

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség