hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2010

35 fajta rétes a Rétesvonatban!

A fesztiválon igazán nem lehet panasz a pörköltek választékára, hiszen ebből a nemzeti ételünkből több mint 30 felét meg lehet kóstolni. Ez a rendkívül széles választék azonban nemcsak a főételek vonatkozásában igaz. Ha az édességek, desszertek táján nézünk körül, akkor a rétes készítése legalább ennyire hagyományosan magyar dolog, így a süteményeknél sem adjuk alább.

A rétes jelentőségére nagyjaink közül például Jókai is rámutatott, az általa írt dícsérő sorokat a mandulás mazsolaszőlős tejfeles rétesről a túoldalon elolvashatják, amely süteményt egyébként "Jókai anno 1869" néven, mint a fesztivál rétesét, meg is vásárolhatnak.
A fesztivál két napjának rendkívüli rétesválasztékát nemcsak a számtalan töltelékfajta, hanem magának a rétesnek a készítési módja is jelenti. A helyszínen ugyanis rögtön kétféle, alapjaiban különböző réteshajtogatási és töltési móddal lehet találkozni és ráadásul mindkét témában egy-egy magyarországi rekorder csapat jeleskedik. A sütés módja pedig önmagában is felér egy műsorszámmal. Ezt a tényt azok is megerősíthetik, akik tavaly már találkoztak a Népligetben a sütővonattal és Ilonka néni rekorder nyújtócsapatával. Ők a készítés során a népi hagyományt követik, azaz az elnyújtott tésztára rászórják a tölteléket és így hengerítik rúddá a rétest, amely ezután a „vasúti pályára”, vagy esetleg a buszmodell alá kerül, míg szépen át nem pirul és kész nem lesz.
A másik irányzatot az Antik Rétes társulata műveli, akik inkább a profi, cukrászathoz közelebb álló hagyományok szerint, több, kézzel elhúzott réteslapra párhuzamos, tömött sorokban helyezik fel a tölteléket, majd az így tésztával beborított finomságok szép telt, magas, formás rétest adnak a kemencében.
Már a leírt készítési mód is kedvet csinálhatott a rétest szeretők számára a látogatáshoz, pedig a java mégcsak most következik. A SzeptEmber Feszt réteskészítői ugyanis legalább 35 fajta rétest kínálnak, a választékról ugyancsak a túloldalon találhatnak leírást. A fajtaismertetésből talán az utolsó kategória, az igazi különlegességek érdemelnek különös figyelmet. A puliszkás-gyümölcsös rétes, szegfűszeggel és fahéjas cukorral elkészítve az édesszájúak számára kihagyhatatlan, akik viszont az ínyenc, markáns ízeket kedvelik és számukra a rétes és a sós íz összeegyeztethető, azok nem hagyhatják ki a mangalica tepertős túrós rétest szarvasgombával ízesítve. A túrót nem kedvelők számára, valamint a hétköznapi káposztás rétest ismerőknek egyaránt kötelező gyakorlat  a káposztás rétes szarvasgombával és pirított tökmaggal című gasztronómiai költemény megismerése. Ezzel az ízkombinációval a fővárosban eddig még nem lehetett találkozni, mint ahogy újdonság a csirkepaprikásos rétes tejfölös nokedlivel és a csibemájas rizottós rétes rozmaringgal is. Mindkettő neve már-már elhalványítja a Pörköltek tere ízkavalkádját, de ne  higgye senki, hogy a pörkölt kóstolás után már nem lesz kedve ezekhez a főmenünek is beillő rétesekhez: A készítők vigyáznak az alakunkra a rétes méretének kordában tartásával és ez így van jól. Hiszen lehetőséget kell teremteni arra, hogy mindenki hozzáférhessen a különlegességekhez a különleges gasztronómiai örömök fesztiválján!


„Hagyományos, ismert” rétesek:
Túrós rétesek:
Túrós rétes (vaníliás cukorral)
Túrós-meggyes rétes
Túrós-barackos rétes
Túrós-szilvás rétes
Túrós-almás rétes
Túrós-málnás rétes
Túrós-szedres rétes
Túrós-epres rétes
Kapros-túrós rétes

Gyümölcsös rétesek:
Meggyes rétes
Almás rétes (fahéjas cukorral)
Szilvás rétes (fahéjas cukorral)
Barackos rétes sárgabarack darabokkal
Mákos rétes (vaníliás cukorral)
Diós rétes
Meggyes-mákos rétes
Almás-mákos rétes
Diós-almás rétes
Grízes-meggyes rétes

Ismert, sós rétesek:
Tökös-mákos rétes
Káposztás rétes, sóval és borssal
Húsos rétes
Sajtos rétes

Különleges édes rétesek:
Tökös rétes, fahéjas cukorral
Tejberizses-csokis rétes, étcsokoládé darabokkal
Csokis-túrós rétes, étcsokoládé darabokkal
Csokis-meggyes rétes, étcsokoládé darabokkal
Vörösboros szilvás rétes
Gesztenyés-meggyes rétes
Tejberizses-gyümölcsös rétes, vegyes gyümölcs darabokkal

Az igazi különlegességek:
Puliszkás-gyümölcsös rétes, szegfűszeggel és fahéjas cukorral
Mangalica tepertős túrós rétes szarvasgombával
Káposztás rétes szarvasgombával és pirított tökmaggal
Csirkepaprikásos rétes tejfölös nokedlivel
Csibemájas rizottós rétes rozmaringgal

a SzeptEmber Feszt rétese: Jókai anno 1869 (mandulás, mazsolaszőlős, tejfeles rétes)

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség