Húsvéti Birkapörkölt ajánlatunk, ahogyan báró Podmaniczky szerette
Szeretnénk ötletet adni a húsvéti menü összeállításához és mivel a SzeptEmber Feszt a pörköltről szól, ezért fogadják szeretettel ezt a Birkapörkölt receptet, melyet Aubel Ervin, a budapesti Kispipa Étterem tulajdonosa bocsátott rendelkezésünkre.
1,5 kg csontozott birkahús (szigorúan egy birkából!)
2 kg főzőhagyma
0,5 kg sertészsír
2 evőkanál fűszerpaprika
só, bors ízlés szerint 4 gerezd magyar fokhagyma
1 db zöldpaprika
15 dkg paradicsom
1,5 dl száraz vörösbor
A kicsontozott, kb. 2,5 cm-es kockára vágott birkahúst leforrázzuk. A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, a birkahúst belehelyezzük, meghintjük a fűszerpaprikával. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát. Úgyszintén a felszeletelt zöldpaprikát (nem csípős) és a szeletelt paradicsomot. Hideg vízzel felöntjük, hogy éppen csak ellepje. Lassú tűzön főzni kezdjük, közben időnként megkeverjük. Amikor a víz lefőtt 1/3-ig újra felöntjük, tovább főzzük. Ha a víz újra lefőtt megnézzük a hús készenléti állapotát (megkóstoljuk), ha még kemény és valószínűleg az, újra 1/4-ig felöntjük és tovább főzzük amíg a hús állapota megfelelő lesz. Közben szükség szerint kevés vizet öntünk alá. Amikor a hús állaga fogyasztásra alkalmas, felöntjük a vörösborral és összeforraljuk.
A receptet Aubel Ervin a budapesti Kispipa Étterem tulajdonosa bocsátotta rendelkezésünkre.
Ha mégsem szeretnének főzni, akkor látogassanak el az étterembe, ahol számos húsvéti étellel várják a vendégeket!
www.kispipa.hu |